Objavljeno: 15. aprila, 2020Kategorije: BlogZnačke: , , , , , , 6,1 min branja

Prijavite se na

Melonine novičke

iz sveta marketinga

Objavljeno: 15. aprila, 2020Kategorije: BlogZnačke: , , , , , , 6,1 min branja

Prijavite se na

Melonine novičke

iz sveta marketinga

V časih, ko druženje in osebni stiki niso mogoči, so platforme, ki omogočajo videoklice, odlična rešitev. Z njihovo pomočjo lahko komuniciramo s prijatelji in družinskimi člani, primerne pa so tudi za številna podjetja in družbe, saj jim omogočajo tako organizacijo sestankov in konferenc na daljavo kot tudi izvedbo online delavnic in predavanj.

Na tržišču je veliko platform, ki omogočajo video klice. Uporabljate jih lahko na telefonih, tablicah in računalnikih.

Trenutno so najbolj priljubljena orodja za komunikacijo preko spleta:

  • Zoom,
  • Skype,
  • Viber,
  • Facebook Messenger.
  • ZOOM

Podjetje Zoom Video Communications je nastalo leta 2011 v kalifornijski Silicijevi dolini kot startup, ki je razvijal spletno aplikacijo, s katero bi na daljavo povezal večje število udeležencev v učinkovito platformo za sestanek. Ustanovil ga je Eric Yuan, nekdanji inženir ameriškega proizvajalca telekomunikacijske opreme Cisco. Aplikacija je zaživela leta 2013 in kmalu postala zelo uspešna. Zoom je imel že v nekaj mesecih milijon uporabnikov, po dobrem letu pa že deset milijonov. Še posebej priljubljena je postala ta aplikacija v času pandemije koronavirusa, ki je na milijone ljudi prisilila v delo od doma. Istoimensko podjetje, ki aplikacijo razvija, je medtem eden od redkih zmagovalcev v siceršnji “koronakrizi”, saj so njihove delnice poletele v nebo. Zoom je zaradi dostopnosti in preprostosti uporabe v začetku leta 2020 postal priljubljena izbira šol, podjetij in številnih organizacij, ki so se morale prilagoditi ukrepom in organizirati pouk oziroma delo na domu.

Zoom je videokonferenčna platforma, ki omogoča, da se lahko večje število ljudi, ki so vsak na svoji lokaciji (vsak na svojem računalniku ali mobitelu) sreča v živo – torej ob istem času. Posebnost Zooma je, da v nasprotju s tekmeci deluje po tako imenovanem freemium modelu. To pomeni, da je osnovna funkcionalnost aplikacije brezplačna, za naprednejšo storitev, torej dlje trajajoče konference z več kot 100 udeleženci, pa je treba plačati.

Če želite vi sklicati srečanje, delavnico ali sestanek, lahko uporabljate zastonjsko verzijo, vendar so pri tem določene omejitve – srečanje je omejeno na 40 min, povezava je lahko slabša.

S pomočjo Zooma se lahko tudi izobražujete, sodelujete na spletnih predavanjih in predstavitvah, kjer ste samo poslušalec (mogoče lahko celo kaj natipkate in vprašate preko klepeta (chat)). Lahko pa se udeležite tudi izobraževanj v obliki čisto pravih delavnic. Srečanje lahko tudi posnamete.

Deluje na vseh operacijskih sistemih in na pametnih telefonih.

Kako deluje Zoom? Znotraj platforme Zoom ustvarite “sobo za pogovor”, ob tem pridobite unikatno povezavo za pridružitev k pogovoru, seveda se je za uporabo potrebno registrirati. Ko imate kreirano sobo, lahko vanjo preko e-pošte povabite sodelavce. Prejemniki prejmejo povezavo, preko katere lahko dostopajo do konferenčnega klica. Super je, ker je za pridružitev možnih več načinov, med drugim lahko pokličejo kar na določeno telefonsko številko, ki vam jo dodeli sistem.

  • SKYPE

Podjetje Skype sta leta 2003 ustanovila Šved Niklas Zennström in Danec Janus Friis, istoimenski program pa so zanju razvili Estonci, in sicer na istih tehnoloških temeljih, na katerih je dve leti prej nastala znana platforma za deljenje (piratizirane) glasbe Kazaa. Skype velja za eno najpomembnejših tehnoloških inovacij 21. stoletja, saj je povzročil pravo revolucijo sodobne komunikacije. Uporabnikom je omogočal, da so s pomočjo osebnega računalnika opravili klic, za kar je potrebna le dobra internetna povezava. Skypu je to omogočilo, da je hitro zgradil ogromno bazo uporabnikov. Leta 2011 ga je kupil Microsoft in ga kot samostojno aplikacijo najprej ponudil uporabnikom operacijskih sistemov Windows 8 in Windows RT, leta 2013 pa je Skype “povišal” v privzeto orodje za komunikacijo z drugimi uporabniki, kar je ostal do danes. S to potezo se je končno poslovil tudi Windows Live Messenger (nekdaj MSN Messenger), ki je bil od leta 1999 glavna pogovorna aplikacija za Windows uporabnike.

Na voljo je na več platformah. Prenos in uporaba sta brezplačna. Je odlično orodje za ohranjanje stikov s prijatelji in sodelavci.

Kaj vam ponuja Skype? Omogoča vam klicanje in pošiljanje trenutnih sporočil drugim uporabnikom Skype-a. Hkrati lahko kličete več uporabnikov in po potrebi snemate svoje video klice.

Skype je odlično orodje za podjetja in omogoča skupno rabo zaslona med video klicem. Tako lahko prikazujete slike, pregledujete dokumente in drugo, ne da bi vam bilo treba pošiljati povezavo ali nameščati drugo programsko opremo.

Za vse, ki potrebujete podnapise, Skype sedaj podpira podnapise v živo. Samo vklopite podnapise v živo in Skype jih bo spustil v video pogovor, da boste lahko še naprej gledali, s kom govorite, namesto v okno za klepet.

Vse te funkcije so na voljo brezplačno, vendar vam, če ste pripravljeni plačati, omogoča tudi druge storitve (Skype Credit – klicanje standardnih mobilnih in stacionarnih številk po vsem svetu).

Skype je na voljo v sistemih Windows, macOS, iOS, Android, Amazon Echo in Xbox.

  • VIBER

Viber je aplikacija, ki uporabnikom omogoča brezplačno klicanje in pošiljanje sporočil. Deluje na mobilnih napravah in na računalnikih ter se lahko uporablja za povezovanje z ljudmi po vsem svetu. Pri Viberju kot svojo identiteto uporabljamo svoj mobilni telefon oziroma svojo telefonsko številko.

Programsko opremo je leta 2010 razvilo izraelsko podjetje Viber Media, leta 2014 pa je omrežje odkupila korporacija za 900 milijonov USD. Po podatkih podjetja je imelo leta 2018 milijardo uporabnikov.

Viber uporablja milijarda uporabnikov v več kot 190 državah sveta. Najbolj priljubljen je v srednji in vzhodni Evropi, kjer ima aplikacijo nameščeno 73 odstotkov uporabnikov pametnih telefonov. V Sloveniji je ta delež 75 odstotkov. Povprečni Slovenec na Vibru vsak dan prebije več kot pol ure in pošlje vsaj 20 sporočil.

Poleg brezplačnega klicanja in pošiljanja brezplačnih sporočil Viber nudi še nekaj drugih možnosti. Priljubljena funkcija so brezplačni skupinski klepeti. Uporabniki so lahko tudi del javnega klepeta – ta funkcija omogoča uporabnikom, da sledijo svojim priljubljenim ali slavnim osebam ali se pridružijo klepetu o svojih najljubših temah. Uporabniki lahko igrajo tudi igre, ki jih lahko prenesejo na svoj računalnik, tablični računalnik ali telefon. Igre lahko igrajo uporabniki sami ali pa se povežejo s prijatelji.

  • FACEBOOK MESSENGER

Facebook Messenger je brezplačna aplikacija za mobilno sporočanje, ki jo je razvil Facebook. Lahko ga uporabljamo kot mobilno aplikacijo na napravah Android in iOS, na spletnem mestu Messenger.com ali pa v povezavi s Facebookom. Messenger uporabnikom omogoča pošiljanje besedilnih sporočil, ustvarjanje skupinskih pogovorov, pošiljanje datotek, slik in videoposnetkov, zvočno in video klicanje, pošiljanje denarja, igranje iger, ustvarjanje opomnikov o dogodkih, deljenje lokacije, prav tako pa vključuje veliko vgrajenih emojijev, nalepk in gifov. Možnosti je torej veliko.

Ker je Messenger del Facebooka, moramo imeti za uporabo Facebook račun, čeprav je možno Messenger uporabljati tudi samostojno. Tako kot Facebook ima tudi Messenger starostno omejitev za prenos in uporabo aplikacije 13 let.

Videoklici v okviru klepetalnice Facebook Messenger so trenutno na voljo vsem 600 milijonom uporabnikov brez vsakršnih omejitev. Prednost je tudi, da lahko zelo hitro in enostavno dodajamo nove osebe v glasovne in videoklice. Torej, ko se z nekom pogovarjamo v tej aplikaciji prek glasovnega ali videoklica, lahko sedaj zelo hitro dodamo v klic še kakšno dodatno osebo in imamo skupinski pogovor.

Preizkusite naše znanje in veščine ter povečajte prodajo!